Vergoeding voor stroom van jouw zonnepanelen: tot vier keer lager op één jaar tijd

De stroom die jij produceert met jouw zonnepanelen is in Nederland zeer waardevol. Zonnepanelen staan namelijk symbool voor een duurzame energievoorziening en daarom is de vergoeding die jij ontvangt voor de stroom die je produceert met jouw zonnepanelen de afgelopen jaren flink gestegen.

Recentelijk heeft de Nederlandse overheid een nieuw systeem ingevoerd voor het vergoeden van stroom die jij produceert met jouw zonnepanelen. Hiermee kun je je op een eenvoudige manier aanmelden en krijg je een vergoeding voor de stroom die je produceert.

Het opmerkelijke is dat de vergoeding die je ontvangt voor de stroom die je produceert met jouw zonnepanelen de afgelopen jaren flink is gedaald. Zo is de gemiddelde vergoeding voor de stroom die je produceert met jouw zonnepanelen in een jaar tijd tot vier keer lager gedaald.

Deze lagere vergoeding is het resultaat van verschillende factoren. Ten eerste is er sinds het invoeren van het nieuwe systeem een veel grotere concurrentie tussen de aanbieders van zonnepanelen. Dit heeft ertoe geleid dat de prijzen voor zonnepanelen flink zijn gedaald. Daarnaast is er ook een toenemende vraag naar stroom uit duurzame bronnen, wat heeft gezorgd voor een overschot aan stroom en daardoor een daling van de vergoeding.

Ondanks dat de vergoeding voor de stroom die je produceert met jouw zonnepanelen sterk is gedaald, is het nog steeds een waardevolle investering. Je krijgt namelijk nog steeds een financiële vergoeding voor de stroom die je produceert en deze stroom is ook nog eens goed voor het milieu. Daarnaast is het ook een goede mogelijkheid om je energieverbruik te verminderen, wat weer zorgt voor lagere kosten.

Al met al is het dus een goede investering om stroom te produceren met jouw zonnepanelen. De vergoeding voor de stroom die je produceert is weliswaar flink gedaald, maar je krijgt nog steeds een financiële vergoeding en de stroom die je produceert is goed voor het milieu.

“Krijg meer uit je zonnepanelen: Bespaar tot vier keer meer op je energierekening in één jaar!”


Vergoeding voor stroom van jouw zonnepanelen: tot vier keer lager op één jaar tijd

  • 13.02.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Nu de stroomprijzen fors gedaald zijn, betalen de energieleveranciers de eigenaars van zonnepanelen ook een pak minder voor de overtollige stroom die ze op het net plaatsen. Waar de injectievergoedingen vorig jaar nog piekten, moet de prosument nu vrede nemen met significant lagere vergoedingen.

Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, sluit twee energiecontracten af: een verbruikscontract en een teruglevercontract. Via het teruglevercontract betaalt de energieleverancier een injectievergoeding voor de stroom die je op het net plaatst.

Vaste en variabele injectievergoedingen

Net zoals dat het geval is voor de tarieven die je aan jouw energieleverancier betaalt, bestaan er contracten met een vast en een variabel injectietarief. Bij een vast injectietarief blijft de vergoeding die je voor de stroom van jouw zonnepanelen ontvangt de volledige looptijd van het contract constant. In het geval van een variabel injectietarief, beweegt de terugleververgoeding op maand- of kwartaalbasis mee met de evoluties op de groothandelsbeurzen. Vandaag hanteren nagenoeg alle energieleveranciers een variabel injectietarief.

Daling na septemberpiek

De prijzen op de groothandelsbeurzen stegen het voorbije jaar naar ongekende hoogtes. Dat zorgde ervoor dat de factuur voor de consument voortdurend bleef oplopen. Daar tegenover stond dat de vergoeding voor de stroom van jouw zonnepanelen aardig aandikte. Bij een variabel contract liep die teruglevergoeding in september 2022 op tot 0,51 euro per kilowattuur. In januari 2023 viel die bijdrage terug tot 0,15 euro per kilowattuur. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

Energievergelijker Mijnenergie.be biedt nu al een overzicht van de injectietarieven voor februari 2023. Daaruit blijkt dat de daling zich nog stevig verderzet en het variabele injectietarief bij veel energieleveranciers zich nu rond 0,10 euro per kilowattuur beweegt.

Van 19 eurocent naar 5 eurocent

Aangezien een variabel injectietarief een momentopname vormt op basis van de actuele indexwaarden, gelden de vaste injectietarieven als een betere waardemeter. Het vaste injectietarief van TotalEnergies bedroeg in februari 2022 0,19 euro per kilowattuur. Een jaar later is die teruglevergoeding geslonken tot 0,05 euro per kilowattuur of een daling met 74%.

Door die sterke daling ligt het verschil tussen wat je betaalt voor de stroom die je verbruikt en de vergoeding die je ontvangt voor jouw opgewekte stroom opnieuw hoger. Bovendien betaal je aan verbruikszijde uiteraard ook nog netkosten, heffingen en taksen.

Hoe het beste injectietarief kiezen?

De meeste leveranciers stellen het injectietarief enkel ter beschikking van klanten die ook een contract voor afname van energie bij hen hebben afgesloten. Engie stelt het injectietarief ook open voor niet-klanten, op voorwaarde dat ze een vaste vergoeding betalen. Het is dus niet zomaar mogelijk om het contract met de laagste verbruiksprijzen te combineren met het contract met het hoogste injectietarief. Dankzij energievergelijkers vind je de energieleverancier die de meest voordelige totaaloplossing voor jouw verbruik aanbiedt.

“Krijg meer uit je zonnepanelen: Bespaar tot vier keer meer op je energierekening in één jaar!”

• Vergoeding voor stroom van jouw zonnepanelen is tot vier keer lager dan voorheen.

• Vergoeding wordt jaarlijks berekend en is afhankelijk van het jaarlijks verbruik van stroom.

• Vergoeding is een percentage van de jaarlijkse stroomkosten.

• Vergoeding is afhankelijk van de effectiviteit van de zonnepanelen en de stroomkosten.

• Vergoeding wordt verrekend bij de jaarlijkse stroomrekening.