Vlaanderen heeft de kaap van 2,5 miljoen digitale energiemeters gerond. Dat is goed nieuws voor het milieu en voor de portemonnee van de Vlamingen. De digitale meters zorgen namelijk voor een efficiënter energieverbruik en een lagere energierekening.
De digitale energiemeters werden in Vlaanderen geïntroduceerd in 2019 en sindsdien zijn ze geleidelijk aan geïnstalleerd bij huishoudens en bedrijven. De digitale meter meet het verbruik van elektriciteit en gas nauwkeuriger dan de oude analoge meters. Bovendien kan de meter de gegevens automatisch doorsturen naar de netbeheerder, waardoor de jaarlijkse meteropname niet meer nodig is.
Dankzij de digitale meter kunnen Vlamingen hun energieverbruik beter in de gaten houden en zo hun energierekening verlagen. De digitale meter geeft namelijk real-time informatie over het energieverbruik, waardoor huishoudens en bedrijven sneller kunnen ingrijpen bij onnodig energieverbruik. Ook kunnen ze hun energieverbruik beter plannen en afstemmen op de goedkopere tarieven.
Maar ook het milieu profiteert van de digitale energiemeters. Doordat huishoudens en bedrijven bewuster omgaan met hun energieverbruik, wordt er minder energie verspild en daalt de CO2-uitstoot. Bovendien kan de digitale meter ook helpen bij de integratie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. De digitale meter kan namelijk het overschot aan opgewekte energie meten en terugleveren aan het net.
Hoewel de digitale meter al bij meer dan 2,5 miljoen Vlamingen geïnstalleerd is, zijn er nog steeds mensen die de oude analoge meter hebben. De Vlaamse overheid heeft echter besloten dat alle huishoudens en bedrijven tegen 2029 een digitale meter moeten hebben. Het is dus belangrijk dat ook deze groepen de overstap maken naar de digitale meter, om zo te profiteren van de voordelen voor zowel het milieu als de portemonnee.
Al met al is de kaap van 2,5 miljoen digitale energiemeters in Vlaanderen een mijlpaal die de weg vrijmaakt voor een efficiënter en duurzamer energieverbruik. De digitale meter maakt het mogelijk om bewuster om te gaan met energie en daarmee kosten te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. Het is dan ook belangrijk dat alle huishoudens en bedrijven zo snel mogelijk overstappen naar de digitale meter, om zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.
“Digitale energiemeters veroveren Vlaanderen: 2,5 miljoen huishoudens maken de overstap”
- 16.05.2023
- Kurt Deman
-
1 min
Eind april plaatste Fluvius de 2,5 miljoenste digitale energiemeter in Vlaanderen, elektriciteit en gas samengerekend. Daarmee staan ze opgesteld in 1,5 miljoen woningen in Vlaanderen, goed voor een marktaandeel van 40%. Ook het aantal gezinnen met digitale meters dat actief aan de slag gaat met zijn digitale verbruiksdata op mijn.fluvius.be blijft sterk groeien: 500 000 gezinnen, 1 op 3, zijn daar vandaag al mee bezig. Dat meldt Fluvius zelf.
“Digitale energiemeters veroveren Vlaanderen: 2,5 miljoen huishoudens maken de overstap”
– Vlaanderen heeft onlangs de kaap van 2,5 miljoen digitale energiemeters bereikt.
– De digitale meters vervangen de oude mechanische meters en bieden meer mogelijkheden voor het monitoren en beheren van energieverbruik.
– De uitrol van de digitale meters begon in 2019 en zal in 2022 volledig afgerond zijn.
– De invoering van de digitale meters is een belangrijke stap in de richting van een meer duurzame energievoorziening.
– Het gebruik van digitale meters maakt het mogelijk om het energieverbruik beter af te stemmen op de productie van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie.
– De digitale meters bieden ook meer inzicht in het energieverbruik en kunnen helpen bij het opsporen van energieverspilling.
– De uitrol van de digitale meters verloopt niet zonder problemen. Zo zijn er klachten over de kosten en de nauwkeurigheid van de meters.
– Ondanks de kritiek blijft de Vlaamse regering vasthouden aan de uitrol van de digitale meters en benadrukt ze het belang van een meer duurzame energievoorziening.