Volatielere dynamische energietarieven: toegenomen prijsrisico en groter besparingspotentieel

  • 21.06.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Dynamische energietarieven winnen aan populariteit. Die stroomprijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkten, waardoor jouw verbruiksprijs uur na uur verandert. Het voorbije jaar schommelden de uurprijzen veel sterker dan in 2021. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse energieregulator VREG.

Wat is een dynamisch tarief?
Bij een dynamisch energietarief zijn de prijzen constant in beweging. De prijs die je betaalt, hangt af van de prijzen op de energiebeurzen waar leveranciers energie kopen voor de dag nadien (day-ahead). De energieleverancier publiceert telkens in de namiddag die prijzen voor de volgende dag.  Wie erin slaagt om zijn verbruik af te stemmen op momenten van lagere prijzen, haalt dus het maximale uit het dynamische tarief. Een nadeel is dat de prijzen uiterst gevoelig zijn voor schommelingen op de energiemarkt.

Kloof tussen hoogste en laagste uurprijs groter
De VREG brengt de globale evolutie van de dynamische prijzen nu in kaart. De schommeling van de dynamische prijzen blijkt in 2022 sterker dan de vorige jaren. Die beweging valt voor een groot deel toe te schrijven aan de energiecrisis.

2021 2022
Gemiddelde uurprijs  € 104,12/MWh € 244,53/MW
Hoogste uurprijs € 620/MWh € 871/MWh
Laagste uurprijs € -70/MWh € -100/MWh

 

Negatieve stroomprijs
Bij een negatieve prijs ontvang je geld wanneer je tijdens die uren energie afneemt van het stroomnet. Al hoort dat voordeel dan wel de netkosten en heffingen overstijgen. Voor de energie die je op het net injecteert, moet je dan weer betalen. 2022 telde totaal 112 uren met een negatieve prijs, tegenover 159 uren in 2021.

Grotere prijsrisico’s
De sterke schommelingen van de day-ahead uurprijzen verhogen volgens de VREG het prijsrisico voor afnemers met een dynamisch contract. Daar staat tegenover dat wie zijn verbruik gericht afstemt op de momenten met lage uurprijzen een mooie besparing boekt.