Voorschotfactuur voor energie binnenkort niet langer de standaard? Dit is de impact voor de consument

De energieprijzen stijgen nog steeds en zoeken naar manieren om hun energiekosten te beheersen, is een prioriteit voor veel consumenten. Een manier om uw energieverbruik te beheersen is door een voorschotfactuur te gebruiken. Een voorschotfactuur is een manier om geld te betalen voor energie vóór de datum waarop de energie wordt gebruikt. Deze manier van betalen was een standaard in de energie-industrie, maar het wordt steeds minder gebruikt. Dit betekent dat consumenten niet langer kunnen genieten van de voordelen van voorschotfacturen.

De voordelen van voorschotfacturen zijn vele. Voorschotfacturen zorgen voor een consistente cashflow bij het betalen van energiekosten. Het maakt het ook gemakkelijker om te budgetteren. Het is veel gemakkelijker om een vaste maandelijkse betaling te maken voor energie dan om voor elke afzonderlijke transactie te betalen. Voorschotfacturen geven ook consumenten de mogelijkheid om hoge energierekeningen te voorkomen. Door vóór de factuurdatum te betalen, kunnen consumenten voorkomen dat ze achterstanden oplopen.

Hoewel voorschotfacturen eerder de standaard waren in de energie-industrie, zijn de meeste energieleveranciers nu overgestapt op een systeem waarbij consumenten maandelijks betalen voor hun energieverbruik. Dit systeem is niet zo populair bij consumenten, omdat het moeilijk is om te voorspellen hoeveel energie ze per maand gebruiken. Dit kan leiden tot hoge energierekeningen, omdat consumenten meer moeten betalen als ze meer energie verbruiken dan verwacht.

Hoewel het vervangen van voorschotfacturen door maandelijkse facturen minder voordelen biedt voor consumenten, bieden de leveranciers een aantal voordelen. Ten eerste is het voor de leveranciers veel makkelijker om hun kosten te controleren. Ze kunnen de energiekosten beter verdelen over meerdere maanden, waardoor ze meer controle hebben over hun cashflow. Bovendien kunnen ze hun kosten beter verdelen over meerdere klanten.

In het algemeen zullen consumenten door de verandering in het energiebetalingssysteem worden benadeeld. Omdat de voorschotfactuur niet langer de standaard is, kunnen consumenten niet meer profiteren van de voordelen die het biedt. Daarom is het belangrijk dat consumenten hun energieleverancier kiezen die het meest geschikt is voor hun behoeften. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat ze de beste prijs krijgen voor hun energiekosten, ook al is de voorschotfactuur niet langer de standaard.

‘Hoe de afschaffing van de voorschotfactuur voor energie de consument raakt’


Voorschotfactuur voor energie binnenkort niet langer de standaard? Dit is de impact voor de consument

  • 11.04.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) pleit ervoor om onze energieafrekening te herorganiseren. Dat meldt De Morgen. De maandelijkse afrekening voor energie zou het systeem van de voorschotfactuur moeten vervangen. Mijnenergie.be ging na wat dat voor de consument verandert.

Vandaag gebeurt de afrekening voor energie bij de meeste consumenten op basis van een voorschotfactuur en een jaarafrekening. Je betaalt dan maandelijks eenzelfde voorschotbedrag, waarvoor de energieleverancier zich baseert op jouw verbruik uit het verleden. Wanneer de energieleverancier jouw jaarafrekening opmaakt, legt hij de reële verbruikskosten naast het totaal van de al betaalde voorschotfacturen. Volstaan de voorschotten niet, dan moet je extra betalen. In het omgekeerde geval, ontvang je het te veel betaalde bedrag terug.

Klant niet langer bankier

Dat die methodiek haar beperkingen kent, kwam tijdens de energiecrisis aan de oppervlakte. Energieleveranciers vroegen in tijden van hoge marktprijzen aan hun klanten om hun voorschotten drastisch op te krikken. Wanneer de prijzen opnieuw daalden, lieten de energieleveranciers die voorschotten initieel ongemoeid. Veel consumenten betaalden bijgevolg maandenlang een te hoog voorschot. Pas aan het einde van het contractjaar volgde de terugbetaling. De klant speelde bijgevolg als het ware voor de bankier van de energieleverancier.

Naar analogie met telefonie

Bij een maandelijkse afrekening gebeurt de facturatie maandelijks op basis van jouw verbruik van de voorbije maand tegen de op dat moment geldende prijzen. Je kunt het systeem het best vergelijken met de maandelijkse factuur van jouw telecomoperator. Sinds april vorig jaar geldt de verplichting om zo’n formule aan te bieden voor de vijf grootste energieleveranciers. Vanaf oktober moeten ook de kleinere spelers hun wagonnetje aanhaken. Ondertussen kozen al ruim 30.000 gezinnen voor een maandfacturatie voor elektriciteit en 15.000 voor aardgas.

Hoge winterfactuur, lage zomerkosten

Het grote voordeel van de maandelijkse afrekening is dat je maandelijks betaalt voor wat je exact verbruikt. Dat is in het bijzonder interessant voor mensen met een variabel tarief, een fluctuerend jaarverbruik en eigenaars van een dynamisch energiecontract. Minpunt is dan weer dat de maandbedragen sterk zullen verschillen. In januari vertegenwoordigt de aardgasfactuur bijvoorbeeld gemiddeld 17,64% van het totale jaarverbruik, tegenover 1,59% in juli. Dat betekent dat je tijdens de wintermaanden veel meer zult betalen dan tijdens de zomer. Het komt er als consument dus op aan van een financiële buffer voor de wintermaanden te voorzien.

Vandaag moeilijk vindbaar

Een maandelijkse afrekening is enkel mogelijk voor eigenaars van een digitale meter. Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ijvert ervoor om van de maandfacturatie de standaard te maken voor iedereen die zo’n toestel heeft. Het systeem van de voorschotfactuur en eindafrekening zou dan enkel nog gelden voor wie er bij zijn energieleverancier om vraagt. Vandaag verloopt dat net omgekeerd. De consument moet de maandelijkse afrekening zelf aanvragen. In realiteit blijkt die informatie op de websites van de energieleveranciers moeilijk tot haast onmogelijk te vinden. Bovendien duurt het vaak enige tijd vooraleer de activering plaatsvindt.

Meer besparen op energie?

Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen

‘Hoe de afschaffing van de voorschotfactuur voor energie de consument raakt’

– Voorschotfactuur voor energie zal binnenkort niet langer de standaard zijn;

– Consumenten zullen meer moeten betalen voor hun energieconsumptie, omdat ze hun energie moeten betalen aan de hand van de werkelijke energieconsumptie;

– Consumenten zullen meer moeten betalen voor hun energie als ze meer verbruiken dan wat ze verwachten;

– Er zal meer onzekerheid zijn over de kosten van energie voor consumenten;

– Consumenten zullen meer moeten betalen als hun energieverbruik hoger is dan de verwachte stroom;

– Consumenten moeten meer aandacht besteden aan hun energieverbruik om ervoor te zorgen dat ze niet te veel betalen.