Waar blijft het verplichte dynamische energietarief?

Met de komst van de energietransitie krijgt energiebesparing steeds meer aandacht. Een manier om energie te besparen is door middel van het dynamische energietarief. Dit wordt ook wel time-of-use tarief genoemd, omdat de energieprijs afhankelijk is van de tijd waarop de energie wordt verbruikt. In Nederland is het dynamische tarief nog niet verplicht. Er zijn wel verschillende energieleveranciers die een dynamisch tarief aanbieden, maar veel consumenten zijn zich hier niet van bewust of weten niet hoe zij hier gebruik van kunnen maken.

Het dynamische tarief is een nuttige tool om energie te besparen, omdat het consumenten stimuleert om energie te verbruiken op tijden waarop de energieprijs het laagst is. Door deze vorm van prijsdifferentiatie wordt energiebesparing eenvoudiger gemaakt. Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten tot 20% kunnen besparen op hun energierekening wanneer zij gebruikmaken van het dynamische tarief.

Hoewel het dynamische energietarief veel voordelen heeft, is het nog steeds niet verplicht. Dit betekent dat veel consumenten niet in staat zijn om te profiteren van de besparingen die het tarief te bieden heeft. Er zijn verschillende redenen waarom het tarief nog niet verplicht is. Ten eerste is er een gebrek aan informatie over het tarief en hoe het gebruikt kan worden. Ten tweede is er het feit dat de markt voor energie nog steeds sterk gereguleerd is. Daarnaast is er ook nog het probleem van de lage klanttevredenheid bij energieleveranciers, waardoor consumenten niet geneigd zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Hoewel het dynamische tarief voorlopig nog niet verplicht is, zijn er verschillende manieren waarop consumenten het tarief nu al kunnen gebruiken om energie te besparen. Sommige energieleveranciers bieden al dynamische tarieven aan. Ook zijn er verschillende websites die informatie over verschillende tarieven verstrekken en tips geven over hoe consumenten het beste gebruik kunnen maken van deze tarieven.

Het dynamische energietarief is een nuttige tool voor energiebesparing, maar helaas is het nog niet verplicht. Er zijn echter verschillende manieren waarop consumenten het tarief nu al kunnen gebruiken. Door het dynamische tarief te verplicht te stellen, zou de energietransitie een grote boost krijgen en zouden consumenten kunnen profiteren van de besparingen die het tarief te bieden heeft.


Waar blijft het verplichte dynamische energietarief?

  • 09.03.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Het dynamische energietarief moet volgens energie-experts en overheidsinstanties een cruciale rol vertolken binnen de energietransitie. De vijf grootste energieleveranciers zijn zelfs verplicht om zo’n tarief aan te bieden, waarbij de prijs per uur mee evolueert met de vraag en het aanbod op de markt. Wanneer we de websites van die spelers uitpluizen, vinden we daar in de realiteit echter weinig van terug. Mijnenergie.be polste naar de stand van zaken.

Dynamische energietarieven volgen de prijzen voor stroom en gas per uur, op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. De energietarieven zijn pas een dag vooraf bekend. Op basis van die inzichten kan je jouw verbruik richten op momenten wanneer de prijzen het laagst liggen. Consumenten profiteren op die manier van goedkopere prijzen als ze buiten de piekuren verbruiken, maar betalen dan weer hoge verbruikskosten op momenten van hoge uurprijzen.

Enkel bij Engie actief aangeboden

Aangezien zo’n energiecontract een gespreid energieverbruik stimuleert en de belasting van het stroomnet verlicht, dragen academici en wetgevers het een warm hart toe. Met de verplichte invoering van het dynamische energietarief voor de grootste energieleveranciers volgt ons land een Europese richtlijn over de modernisering van de elektriciteitsmarkt.

Hoewel de wet rond de verplichte invoering al op 26 oktober 2022 in het Belgisch Staatsblad verscheen, biedt Engie met het tarief Dynamic als enige actief zo’n formule aan. Daar tekende ondertussen een vijfhonderdtal klanten op in.

Op aanvraag

Chris Ceuppens, woordvoerder bij de federale energieregulator CREG, stipt aan dat energieleveranciers het dynamische tarief verplicht moeten aanbieden “aan iedere eindafnemer die daar om vraagt”. Daar blijken de andere spelers zich ook toe te beperken. Mega biedt het dynamische tarief enkel op aanvraag aan. Volgens woordvoerder Elsie Van Linthout is er vooralsnog weinig vraag naar.

Eneco voerde eerder al een pilootproject uit. “Daaruit blijkt dat het niet evident is om er als klant voordeel uit te halen zonder echte – en dus automatische – sturingsoplossingen. We promoten het op dit moment niet actief en nemen enkel aanvragen aan via onze klantendienst”, luidt het. Luminus laat weten dat het volop bezig is met de ontwikkeling van de nodige tools, waardoor een klant ook effectief voordeel zal halen uit het dynamische tarief. TotalEnergies meldt dat het bezig is met de uitwerking van een dynamisch energietarief.

Naast die grotere spelers op de markt, biedt ook de kleinere uitdager Bolt Energie een dynamisch energietarief aan.

– Het verplichte dynamische energietarief is een tarief dat energieleveranciers verplicht stellen om een variabel tarief voor energie te heffen.

– Het tarief wordt berekend op basis van het huidige aanbod en vraag van energie, waardoor de prijs van energie variabel is.

– Het verplichte dynamische energietarief is ontworpen om consumenten meer controle te geven over hun energieverbruik, door de prijs van energie te laten fluctueren.

– Het tarief is geïntroduceerd in mei 2016, maar is sindsdien niet veranderd.

– Het verplichte dynamische energietarief is een belangrijk onderdeel van de energieprijsontwikkeling en wordt gezien als een manier om de kosten van energie voor consumenten te verlagen.