Was in de droogkast of aan de wasdraad? Zoveel scheelt het op je energiefactuur

  • 12.04.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Het lenteweer begint zich volgende week eindelijk te manifesteren. Op zonnige dagen met een stevig briesje volstaan enkele uren aan de wasdraad om je garderobe snel en efficiënt te drogen. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen.

 

Types droogkasten

In de handel vind je tegenwoordig drie types droogkasten, elk met hun specifieke voor- en nadelen. De warmtepompdroger is de populairste én de meest energiezuinige. Het nadeel: je betaalt er vaak iets meer voor en het duurt langer voor je was droog is. Bij een condensdroger komt het vocht in een opvangbak terecht. De condensdroger is democratischer qua aankoopprijs, maar door het hogere energieverbruik intussen stilaan ook behoorlijk gedateerd. Een laatste type is de luchtafvoerdroger, die de warme lucht via een afvoerslang naar buiten voert. Dat type gebruikt gemiddeld nog meer dan een condensdroger.

 

Prijs per gemiddeld verbruik

Voor het verbruik moeten we vooral naar het energielabel kijken. Dat loopt van A+++ tot B. De recentste modellen van energieklasse A++ of A+++ verbruiken al snel 20 tot 50 procent minder energie dan de oudere toestellen, maar ook die schommelen tussen een gemiddeld verbruik van 200 en 250 kWh per jaar.

 

Wat betaal je daar dan jaarlijks voor? Het mediaantarief via Mijnenergie.be bedraagt in april 35,15 eurocent per kWh.

 

 

Energielabel Gemiddeld jaarverbruik Gemiddelde prijs
A+++ 175 kWh 61,51 euro
A++ 235 kWh 82,60 euro
A+ 300 kWh 105,15 euro
B 560 kWh 196,84 euro

 

Met de huidige energieprijzen in het achterhoofd, bespaar je al een flinke duit door zelfs maar een paar maanden per jaar je droogkast niet te gebruiken. Dat is helemaal het geval als je thuis nog een ouder toestel van een lagere energieklasse hebt staan.

Energielabel Gemiddeld jaarverbruik Gemiddelde prijs
A+++ 175 kWh 61,51 euro
A++ 235 kWh 82,60 euro
A+ 300 kWh 105,15 euro
B 560 kWh 196,84 euro

Geur van verse was

De prijs is overigens niet de enige reden om je was aan de draad of op een rek te drogen. Minder elektriciteit verbruiken is sowieso beter voor het milieu. Op zonnige dagen met wat wind droogt je was bovendien véél sneller dan in de droogkast. En last but not least: er gaat weinig boven die typische heerlijk frisse geur van verse was die buiten op een waslijn gedroogd is.

Betaal jij ook te veel voor energie?

Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen