Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen bij de gedaalde stroomprijzen?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg populair bij huiseigenaren. Het is een duurzame manier om energie op te wekken en het kan je helpen om flink te besparen op je energierekening. Maar wat is nu eigenlijk de terugverdientijd van zonnepanelen? En hoe wordt deze beïnvloed door de gedaalde stroomprijzen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is de periode waarin je de investering in de zonnepanelen terugverdient. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het zonnepanelensysteem en de prijs van elektriciteit. In het algemeen wordt de terugverdientijd van zonnepanelen geschat op 7 tot 10 jaar.

Maar hoe zit het nu met de gedaalde stroomprijzen? De afgelopen jaren is de stroomprijs in Nederland gedaald. Dit heeft voornamelijk te maken met de lagere prijs van gas, dat wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Dit betekent dat de besparingen die je kunt realiseren met zonnepanelen minder groot zijn dan voorheen.

Toch blijven zonnepanelen een goede investering, zelfs met de gedaalde stroomprijzen. Het is namelijk niet alleen de stroomprijs die invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. Ook de terugleververgoeding die je ontvangt voor de energie die je teruglevert aan het net, speelt hierin een rol. Deze terugleververgoeding is de afgelopen jaren namelijk gestegen, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen nog steeds gunstig is.

Bovendien is het belangrijk om te bedenken dat de stroomprijs in de toekomst weer kan stijgen. Als dit gebeurt, worden de besparingen die je kunt realiseren met zonnepanelen weer groter. Daarnaast zijn zonnepanelen natuurlijk ook een duurzame investering, die bijdraagt aan een beter milieu en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Kortom, de terugverdientijd van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de stroomprijs. Maar zelfs met de gedaalde stroomprijzen blijven zonnepanelen een goede investering, die zowel financieel als ecologisch voordelig is.

De impact van gedaalde stroomprijzen op de terugverdientijd van zonnepanelen


Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen bij de gedaalde stroomprijzen?

  • 31.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Eigenaars van zonnepanelen of wie de aankoop ervan overweegt, hanteren de terugverdientijd als rendementscriterium. Die inschatting hangt evenwel sterk af van de energieprijzen en de injectietarieven. Nu de stroomprijzen zich enigszins lijken te stabiliseren, waagt Mijnenergie.be zich aan een nieuwe analyse. Al blijft het altijd met twee woorden spreken.

Enkele jaren geleden bedroeg de terugverdientijd nog gemiddeld tien jaar, maar bij die piekprijzen van september vorig jaar, volstond al 2,5 jaar. De sectorfederatie voor hernieuwbare energie, ODE, praat daarom liever niet over concrete terugverdientijden. “De elektriciteitsprijs is moeilijk te voorspellen. Wat vaststaat, is dat je installatie veel sneller afbetaald is dan de levensduur van de installatie. Je haalt er vanaf dag één voordeel uit door een lagere elektriciteitsfactuur.”

Kostenplaatje

Bouw- en verbouwsite Livios becijferde in maart dat een installatie met een vermogen van 4.000 wattpiek ongeveer 1,20 euro per wattpiek kost. Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur, heb je een installatie nodig met een vermogen van 4.000 wattpiek. Je betaalt dus ongeveer 4.800 euro. Bij de renovatie van een woning ouder dan tien jaar betaal je inclusief btw 5.088 euro. Al hangt de exacte prijs uiteraard af van uiteenlopende factoren. Je ontvangt bovendien nog altijd een overheidspremie bij nieuwe installaties. Sinds 1 januari bedraagt de 150 euro per kilowattpiek (kWp) voor installaties tot maximaal 4 kWp. Dat brengt de investeringskosten terug tot 4.488 euro.

Ruim 500 euro besparing per jaar

De Vlaamse energieregulator VREG gaat uit van een gemiddeld zelfverbruik van 36%. Je neemt in dat geval 2.284 kilowattuur elektriciteit af, waarvoor je het verbruikstarief betaalt. De injectie bedraagt 2.162 kilowattuur. Daarvoor ontvang je van jouw energieleverancier een terugleververgoeding.

Volgens de mediaanprijzen van Mijnenergie.be betaal je in dat geval 867,42 euro voor jouw verbruik en ontvang je 135,77 euro voor jouw injectie. Het totale jaarlijkse kostenplaatje bedraagt 731,64 euro. Gaan we bij datzelfde energiecontract uit van een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kilowattuur zonder zonnepanelen, dan bedraagt de jaarfactuur 1.240,84 euro. Je betaalt dan 509,20 euro meer dan de afrekening met zonnepanelen.

Energietarief belangrijke factor

De gemiddelde terugverdientijd bedraagt volgens onze berekening minder dan negen jaar. Al hangt veel ook af van jouw energiecontract. Zowel de injectievergoedingen als de verbruikstarieven verschillen sterk van leverancier tot leverancier. Met de goedkoopste combinatie van beide tarieven betaal je vandaag een totale jaarfactuur van 578,86 euro, waardoor de terugverdientijd nog een pak lager ligt. Je vergelijkt dus best de tarieven van de verschillende energieleveranciers via een prijsvergelijker. Wie er daarnaast ook in slaagt om zijn zelfverbruik op te krikken en dus zijn energieverbruik meer te richten op het moment dat zonnepanelen stroom opwekken, doet nog meer voordeel.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?

Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen

 

De impact van gedaalde stroomprijzen op de terugverdientijd van zonnepanelen

– De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de initiële investeringskosten, de opbrengst van de panelen en de huidige stroomprijzen.
– Door de gedaalde stroomprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen over het algemeen langer geworden. Dit komt doordat de besparing op de energierekening minder groot is dan voorheen.
– Toch blijven zonnepanelen een rendabele investering op de lange termijn, aangezien de prijzen van fossiele brandstoffen naar verwachting zullen blijven stijgen terwijl de kosten van zonne-energie juist zullen dalen.
– De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in Nederland is momenteel zo’n 7-10 jaar, afhankelijk van de situatie en de gebruikte panelen.
– Het is mogelijk om de terugverdientijd te verkorten door te kiezen voor hoogwaardige panelen met een hogere opbrengst, door te investeren in energieopslag of door te profiteren van subsidies en belastingvoordelen.
– Na de terugverdientijd leveren zonnepanelen nog vele jaren gratis energie op, waardoor de totale besparing op de energierekening uiteindelijk nog veel groter kan zijn dan de initiële investering.