Waterkoker, kokendwaterkraan of fornuis: hoe breng je water het goedkoopst aan de kook?

  • 05.06.2023
  • Laatste update: 07.06.2023

  • Kurt Deman
  • 3 min

De meeste gezinnen warmen hun water in de keuken op met de waterkoker. Toch zweren nog altijd veel senioren bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst?

Waterkokers zijn er in verschillende uitvoeringen. Modellen waar de weerstand rechtstreeks met het water in contact komt, verbruiken doorgaans het minst. Het duurt ruim drie minuten om één liter water aan de kook te brengen met een waterkoker met een vermogen van 2.000 Watt. Tegen de huidige mediaanprijs via Mijnenergie.be van 33,68 eurocent per kilowattuur kost het 3,5 eurocent om water met de waterkoker op te warmen.

Efficiëntie versus energieprijs

Het gasfornuis is een minder efficiënte manier om water te verwarmen.  Daar tegenover staat dat aardgas goedkoper is dan elektriciteit. De hoeveelheid gas die je gebruikt om water te koken, bedraagt volgens het Nederlandse consumentenprogramma Radar 0,30 kilowattuur. Het kost je bij een mediaan aardgasprijs van 7,95 eurocent op die manier 2,4 eurocent om water te koken. Het verschil qua energieprijs tussen elektriciteit en aardgas weegt dus zwaarder door dan de efficiëntie. Het alternatief bestaat in het inductiefornuis. Opnieuw speelt de hogere elektriciteitsprijs in het nadeel. De kookbeurt kost je in dat geval 6,7 eurocent.

Waterkoker 0,035 euro per kooksessie
Gasfornuis 0,024 euro per kooksessie
Inductiefornuis 0,067 euro per kooksessie
Kokendwaterkraan 171,11 euro per jaar

Kokendwaterkraan

Met een kokendwaterkraan genereer je meteen kokend water uit de kraan. Het bekendste merk op de markt, Quooker, pakt graag uit met zijn warmte-isolatie die het rendement optrekt en de energiekosten verlaagt. Het totale verbruik van een Quooker-reservoir omvat een deel om het water warm te houden en een deel om koud water te verwarmen. Om altijd kokend water bij de hand te hebben verbruikt de Quooker 87,6 kilowattuur of 29,50 euro per jaar. Wanneer je gemiddeld 10 liter kokend water per dag nodig hebt, dan verbruikt de kokendwaterkraan volgens de fabrikant 423 kilowattuur om het water te verwarmen en 87,6 kilowattuur om het warm te houden. Het totaal: 511 kilowattuur per jaar of 172,11 euro.

De kokendwaterkraan heeft dan weer als grote voordeel dat je enkel het water kookt dat je ook effectief nodig hebt. In combinatie met zonnepanelen kan je net als bij inductie of de waterkoker de verbruiksfactuur naar beneden halen.

 

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.

Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen