waterstofaandelen en -obligaties: risico’s en kansen


Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.

  • Groene waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de aanpak van het klimaatprobleem. 
  • Groene waterstof is op dit moment nog niet rendabel genoeg.
  • Waterstofaandelen en -aandelen zijn een langetermijninvestering; beleggers moeten geduld hebben.
  • Waterstofobligaties bieden direct een vaste rente en de zekerheid van aflossing.

Groene waterstof: veelbelovende alternatieve energiebron

Veel deskundigen menen dat groene waterstof – waterstof opgewekt met duurzame energie – een veelbelovende duurzame energiebron is. De omschakeling naar een duurzame economie kan niet alleen worden gemaakt met traditionele vormen van duurzame energie zoals wind en zon. Die omschakeling is hard nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Waterstof kan dat gat vullen.

Forse investeringen in groene waterstof

Er wordt fors geïnvesteerd in groene waterstof. Groene waterstof is nog niet rendabel, onder meer omdat het moet worden opgewekt met behulp van andere duurzame energiebronnen. In eerste instantie zullen beleggers in aandelen het daarom moeten hebben van de positieve klimaat-impact die ze bereiken. Het financiële rendement volgt pas op de lange termijn. Veel beleggers accepteren dit.

Waterstof enorm groeipotentieel

Het potentieel van waterstof blijkt onder meer uit de aanzienlijke investeringen erin, door bijvoorbeeld Bill Gates, en de technologische mogelijkheden voor productie en opslag. Deskundigen verwachten dat het Amerikaanse infrastructuurpakket van 1 biljoen dollar zal leiden tot meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling, tot belastingvoordelen en andere stimulansen. Hierdoor zouden de productiekosten van groene waterstof moeten dalen tot $1 per kilo (momenteel ongeveer $5) in 2030. Lagere prijzen zullen het gebruik van waterstof-brandstofcellen verhogen.

Waterstofbedrijven verliesgevend in 2021

Waterstofaandelen deden het in de eerste drie kwartalen van 2021 niet goed op de beurs. Bekende namen als FuelCell Energy, Plug Power, Ballard Power en Nikola hebben fors moeten inleveren. Productiekosten en een trage vooruitgang in technologische ontwikkeling speelden de aandelen parten.

Waterstofaandelen: geen vaste inkomsten

Aandelen bieden geen vaste inkomstenbron, en de koers – de prijs waartegen een belegger een aandeel kan kopen of verkopen – verandert voortdurend op de aandelenmarkt. Het beleggingsrendement van aandelen is afhankelijk van het beurssentiment en uiteindelijk van de winstgevendheid van de onderliggende onderneming. Een aandeel geeft recht op een deel van de winst, en de aandelenkoers is een ingeschatte afspiegeling van alle toekomstige winsten. Bij waterstoftechnologie liggen die winsten in de toekomst en lastig te voorspellen. Aandelen zijn daarmee vooral een belofte voor de toekomst.

Waterstofobligaties: directe inkomsten en meer zekerheid

Bedrijven geven ook obligaties uit, om onder andere de ontwikkeling van waterstoftechnologie te financieren. Obligaties leveren direct rente-inkomsten op, en de lening wordt ook na een aantal jaren afgelost. Obligaties zijn daarom geschikt voor beleggers die inkomsten en meer zekerheid wensen. Het winstpotentieel van aandelen is wel veel hoger. En ook bij obligaties zijn de rentebetalingen en aflossingen uiteindelijk afhankelijk van de financiële gezondheid van het bedrijf.

Obligaties of aandelen?

Omdat de duurzame energiesector onvoorspelbaar is, zijn obligaties een goede keuze. Ze nemen een groot deel van de onzekerheid weg. Een andere manier om het risico te beperken is instappen in een beleggingsfonds dat belegt in een mandje van verschillende waterstofaandelen. Sommige van deze fondsen diversifiëren extra door ook te beleggen in obligaties en verschillende duurzame energiesectoren.

FutureEnergyFund: vastrentende energieobligaties met extra opwaarts potentieel

FutureEnergyFund biedt diversificatie door te beleggen in wind- en zonne-energieprojecten. Aanbieder WindShareFund heeft hier jarenlange ervaring mee. Beleggen in wind en zon in West-Europa blijft de meest verstandige optie vanwege de stimulerende wetgeving in de regio. Het fonds biedt beleggers 100% duurzame obligaties met een vaste rente van 7,5%. Om te profiteren van het opwaarts potentieel van waterstofaandelen, belegt het fonds ook deels in dit segment. Dit kan het rendement voor beleggers aanvullen met een totale bonusrente van maximaal 12%.



Source link