Welke prijs reken je aan voor de energie die je deelt?

De energie die je deelt is een waardevol goed. Het is een van de meest waardevolle aspecten van onze verbindingen met anderen. Of het nu gaat om een goed gesprek, een gebaar van steun, of een luisterend oor, energie die je deelt is een bron van kracht en vreugde. Maar wat is de prijs die je daarvoor moet betalen?

De prijs die je betaalt voor de energie die je deelt, is meestal meer dan alleen geld. Je hebt tijd en moeite nodig om een ander te helpen. Je moet je interesse tonen, je luisteren en je openstellen. Je moet bereid zijn om geduldig te zijn, om te begrijpen en om te vergeven. Al deze inspanningen vergen energie van jou, maar je krijgt ook veel terug.

Je krijgt de voldoening van het weten dat je hebt geholpen. Je wordt gezien en gehoord door de ander. Je voelt je beter over jezelf omdat je een positieve bijdrage hebt geleverd. Je krijgt aandacht, liefde en waardering. Al deze dingen geven je energie en maken je sterker.

De prijs die je betaalt voor de energie die je deelt, is dus veel meer dan geld. Het is een investering in je relaties met anderen, een investering in je eigen welzijn en een investering in de toekomst. De energie die je deelt, is een waardevolle schat en daarom is het de moeite waard om erin te investeren.

“De prijs van je energie – Wat betaal je voor het delen van je kracht?”


Welke prijs reken je aan voor de energie die je deelt?

  • 13.04.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Energiedelen wint aan populariteit. Almaar meer klanten delen energie met hun tweede verblijf of energiegemeenschappen, of verkopen energie aan andere verbruikers. De prijs en het verkoopcontract bepaal je onderling helemaal zelf. Mijnenergie.be vroeg Antoine Allaert van energiedeelplatform eConnection hoe je een prijs vastlegt, waar beide partijen voordeel uit puren.

Via energiedelen wissel je zelf opgewekte energie uit met andere afnemers. Je deelt of verkoopt dus per kwartier de elektriciteit die je niet zelf gebruikt. Beide partijen beschikken daarbij over een digitale meter. Begin maart telde Fluvius 1.076 projecten rond energiedelen, waarvan 497 tussen één verkoper en één ontvanger.

Tinder van de energiemarkt

Omdat niet iedereen een buur, familielid of vriend kent, die in jouw stroom geïnteresseerd is, richtten zes studenten het bedrijf eConnection op. Ze brengen eigenaars van zonnepanelen in contact met geïnteresseerde afnemers, waardoor ze zich als ‘de Tinder van de energiemarkt’ profileren. De jonge onderneming neemt de administratie uit handen en bepaalt ook de prijszetting van de verhandelde stroom.

Gulden middenweg

Maar wat is nu de ideale prijs voor zowel de deler als de afnemer?  “Beide partijen moeten voordeel halen uit de transactie. Je streeft dus idealiter altijd naar de gulden middenweg tussen het injectietarief en het verbruikstarief. Op die manier krijgt de deler een hoger bedrag dan wat zijn energieleverancier hem zou betalen. De ontvanger betaalt dan weer minder dan de commerciële tarieven”, geeft medeoprichter Antoine Allaert aan.

Een voorbeeld: stel dat het injectietarief van de deler 10 eurocent per kilowattuur bedraagt. Het verbruikstarief van de ontvanger is 20 eurocent per kilowattuur. Dan halen beide partijen bij een overeengekomen prijs van 15 eurocent per kilowattuur een voordeel van 5 eurocent per kilowattuur.

Kosten voor energiedelen

Antoine Allaert beaamt dat het bepalen van die prijs in het bijzonder niet voor de hand ligt bij variabele energietarieven. “We analyseren daarom maandelijks de actuele prijzen van de energiecontracten van zowel de deler als de ontvanger.” Een andere belangrijke factor zijn de kosten die de energieleveranciers voor energiedelen aanrekenen. Dat prijskaartje loopt bij Luminus op tot 150 euro voor zowel de deler als de ontvanger.

“Die kosten romen het voordeel van energiedelen inderdaad in grote mate of zelfs volledig af. Energiedelen is het meest interessant bij de energieleveranciers die weinig tot geen kosten aanrekenen. De Vlaamse overheid pleit er ook voor om die kosten naar beneden te halen.” Een overzicht van de kosten per energieleverancier vind je hier: https://www.mijnenergie.be/blog/energiedelen-almaar-meer-leveranciers-rekenen-kosten-aan/
Bij energiedelen betalen beide partijen nog steeds de distributie- en nettarieven.

Match op basis van beschikbare hoeveelheid

Antoine Allaert raadt aan om niet enkel aandacht te besteden aan de prijs. “Minstens even belangrijk is om het volume beschikbare stroom te koppelen aan één of enkele ontvanger(s) met gelijkaardige noden. Iemand met een groot elektriciteitsoverschot is maar weinig gebaat bij een afnemer met een gering verbruik. De resterende injectie stroomt immers terug naar de injecterende deelnemer. Een bakkerij die vooral in de voormiddag energie verbruikt, is waarschijnlijk op zoek naar een partij die vooral later op de dag een energiebehoefte heeft. Die afwegingen nemen we ook allemaal mee op ons platform.”

Meer besparen op energie?

Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen

“De prijs van je energie – Wat betaal je voor het delen van je kracht?”

-Er zijn verschillende manieren waarop een prijs kan worden berekend voor energiedeling, afhankelijk van de regio en het type energie.

-In sommige regio’s worden bepaalde energiebronnen gesubsidieerd, waardoor een lagere prijs kan worden geregeld.

-In andere gevallen kan een tarief worden berekend op basis van de marktprijzen voor energie.

-De prijs voor het delen van energie kan ook worden berekend op basis van de kosten die nodig zijn om het proces van het delen van energie te ondersteunen.

-In sommige gevallen kunnen de kosten voor het delen van energie ook worden berekend op basis van de capaciteit van het netwerk.

-In sommige gevallen kan de prijs voor energiedeling ook worden gebaseerd op de kosten van de energiebron die wordt gebruikt.