Zelf aan de slag met duurzame acties

Duurzaamheid is een hot onderwerp in de wereld van vandaag, en het is een gebied waar we allemaal een verschil kunnen maken. Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn waarop je kunt beginnen met duurzaam leven. Hier zijn enkele ideeën om je te helpen een begin te maken.

Koop lokaal

Koop lokale producten om uw lokale economie te ondersteunen en om verspilling te verminderen. Koop bij lokale boerenmarkten en winkels, en kies voor producten die zo dicht mogelijk bij huis zijn geproduceerd.

Kies voor duurzame energie

U kunt geld besparen door energiezuinige producten te kopen, zoals energiezuinige lampen, wasmachines en koelkasten. Overweeg ook overstappen naar een groene energieleverancier die hernieuwbare energie gebruikt.

Gebruik hernieuwbare materialen

Kies voor hernieuwbare materialen zoals katoen, bamboe, hout en wol in plaats van niet-hernieuwbare materialen zoals plastic. Dit kan helpen bij het verminderen van uw ecologische voetafdruk.

Recycle

Recyclen is een geweldige manier om het milieu te helpen. Zorg ervoor dat je alles wat je kunt recyclen effectief doet.

Gebruik minder water

Korte douches nemen, water gebruiken voor het wassen van handen en niet te veel water gebruiken voor het tuinieren, zijn allemaal manieren om uw waterverbruik te verminderen.

Gebruik geen plastic

Plastic is een van de grootste vervuilers op aarde. Kies voor hervulbare of kartonnen verpakkingen in plaats van plastic.

Wees milieubewust

Zoek uit wat er in uw omgeving gebeurt op het gebied van milieu en kijk wat u kunt doen om uw steentje bij te dragen aan het milieu.

Het is duidelijk dat er veel verschillende manieren zijn om duurzaamheid te bevorderen. Of je nu kleine veranderingen in je dagelijks leven aanbrengt of je meer betrokken voelt bij de milieubeweging, er is altijd iets wat je kunt doen om je steentje bij te dragen.

Duurzaamheid Doen: Een Gids voor het Verbeteren van je Leefstijl


Waar kan je dan aan denken? En hoe pak je het aan? Milieu Centraal inspireert je met een actielijst vol doe-het-zelf ideeën. Op onze website vind je de bijbehorende tips en instructies. Dus stel je eigen lijst samen, ruim wat tijd in, roep hulptroepen erbij, en ga aan de slag! Hoeveel acties krijg jij in een weekend voor elkaar?

Voor iedereen zijn er geschikte acties; voor echte handige klussers tot drukke mensen die in weinig tijd resultaat willen boeken. De acties zijn al onderverdeeld in verschillende categorieën. Binnen elke categorie zijn de acties gerangschikt van makkelijk naar moeilijk. 

Duurzaamheid Doen: Een Gids voor het Verbeteren van je Leefstijl

– Start met het verminderen van je eigen energiegebruik. Kijk bijvoorbeeld eens of je kunt overschakelen op zonnepanelen, energiebesparing of het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

– Maak afspraken met je leverancier om minder afval te produceren. Zorg ervoor dat je afvalcorrect wordt gescheiden en dat je afvalverwerker het afval op een verantwoorde manier behandelt.

– Koop energiezuinige producten zoals energiezuinige verlichting, apparaten met energielabels en milieuvriendelijke auto’s.

– Zet in op groene energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht.

– Stimuleer het gebruik van hernieuwbare energiebronnen door subsidies, belastingkortingen of prijsverlagingen aan te bieden voor milieuvriendelijke producten en diensten.

– Bied ondersteuning aan lokale initiatieven en bedrijven die duurzame producten en diensten aanbieden.

– Investeer in de ontwikkeling van duurzame technologieën zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa en geothermie.

– Stimuleer duurzame consumptiepatronen door informatie te verspreiden over milieuvriendelijke producten en diensten.

– Maak gebruik van energiebesparende technologieën, zoals LED-verlichting, energiezuinige koelkasten, warmtepompen, etc.

– Verminder de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen door in te zetten op hernieuwbare energiebronnen.

– Organiseer activiteiten om mensen bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering en de noodzaak om duurzame acties te ondernemen.