Zonnepanelen op de camper of caravan: wat zijn de voordelen en wat kosten ze?

Zonnepanelen op de camper of caravan: wat zijn de voordelen en wat kosten ze?

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van zonnepanelen op hun camper of caravan. Het is een ideale manier om zelfvoorzienend te zijn en te genieten van een duurzame en milieuvriendelijke manier van reizen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van zonnepanelen op je camper of caravan en wat zijn de kosten?

Voordelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen op je camper of caravan is dat je onafhankelijk bent van het stroomnet. Je kunt met een gerust hart op een afgelegen plek staan zonder je zorgen te maken over het opladen van je elektrische apparaten. Dit maakt het reizen met een camper of caravan een stuk comfortabeler en flexibeler. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor het milieu en bespaar je op de lange termijn geld.

Kosten

De kosten van zonnepanelen op een camper of caravan zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewenste vermogen en de grootte van de panelen. Over het algemeen kun je rekenen op een investering van zo’n €500 tot €3000. Het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de panelen en de garantie die wordt gegeven. Goedkopere panelen hebben vaak een kortere levensduur en minder efficiëntie.

Installatie

De installatie van zonnepanelen op een camper of caravan kan het beste worden uitgevoerd door een specialist. Het is van belang dat de panelen op de juiste manier worden geplaatst en aangesloten om optimaal te kunnen profiteren van de zonne-energie. Vaak zijn er ook aanpassingen nodig aan de elektrische installatie van de camper of caravan om de zonnepanelen goed te integreren.

Conclusie

Zonnepanelen op de camper of caravan bieden vele voordelen en zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier van reizen. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren en het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve panelen en een goede installatie. Met zonnepanelen op je camper of caravan ben je verzekerd van voldoende stroom en kun je zorgeloos genieten van je reis.

“Duurzaam op reis met zonnepanelen op je camper of caravan: bespaar kosten en verminder je ecologische voetafdruk”


Zonnepanelen op de camper of caravan: wat zijn de voordelen en wat kosten ze?

  • 12.06.2023
  • Laatste update: 19.06.2023

  • Kurt Deman
  • 4 min

De camper of caravan staat voor de ultieme reisvrijheid. Met zonnepanelen vergroot je jouw onafhankelijkheid nog meer. Wat heb je hiervoor nodig en wat met de brandveiligheid?

 

Motorhomeverdelers plaatsen tegenwoordig zonnepanelen op de meeste campers die de deur uitgaan. Die populariteit schrijft Ignace Coudron, zaakvoerder van Vanomobil, aan verschillende factoren toe. “Je creëert een extra stukje autonomie, aangezien je minder afhangt van de stroomaansluiting op de camping of kampeerplaats. Daarnaast speelt ook het energiebewustzijn een belangrijke rol. Eigenaars van een mobilhome of caravan brengen graag tijd door in de natuur. Ze zijn bewust bezig met hun energieverbruik en springen bijvoorbeeld ook spaarzaam om met water. Dan is er ook nog een technisch aspect: de koppeling aan een zonnepaneel bevordert de gezondheid van de batterij.”

De meeste merken bieden de optie aan om hun voertuigen meteen met zonnepanelen uit te rusten, maar Vanomobil kiest ervoor om de installatie achteraf in eigen atelier uit te voeren. “Dat maakt ons onafhankelijk van de kwaliteit die de leverancier aanreikt. We streven naar een optimaal rendement en bedrijfszekerheid en nemen dat proces daarom liever zelf in handen.”

Voer voor doe-het-zelvers?

Online vind je tegenwoordig een resem webshops met zonnepanelen voor campers en caravans. “Je moet toch wel over de nodige technische bagage beschikken om zonnepanelen te plaatsen. Wij bevestigen ze niet rechtstreeks op de mobilhome, maar via voetjes die we op het dak kleven. Op die manier kan er voldoende lucht onder het paneel circuleren en vermijd je oververhitting. De doe-het-zelver zal er misschien voor opteren om op het dak te boren. Dan is de waterdichting cruciaal. Bij de kleinste opening sijpelt er al water naar binnen.”

De juiste zonnepanelen voor een bepaald type batterij met de aangewezen laadregelaar verzekeren de beste resultaten. “Wil je stroom omzetten naar 220 volt, dan heb je ook een omvormer nodig. Een particulier zal de aangewezen configuratie uit eigen beweging niet zo gemakkelijk samenstellen, waardoor de zonnepanelen aan rendement inboeten. Een ander punt is de correcte aansluiting op de elektriciteitsinstallatie van de camper. Zeker op meer recente modellen ligt dat voor een particulier niet voor de hand.”

Een ander aspect is de brandveiligheid. “Zonnepanelen op een mobilhome hoef je niet te laten keuren”, legt Ignace Coudron uit. “Wanneer de expert bij brand aantoont dat een slechte montage van de zonnepanelen aan de oorzaak lag, is de kans wel groot dat je de schade zelf mag ophoesten. Gebeurt de montage door een professional, dan is hij verantwoordelijk voor zijn installatie.”

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

De stroombehoefte bepaalt het aantal zonnepanelen en hun capaciteit. Je dagelijkse stroomverbruik bereken je door het vermogen (watt) van een elektrisch apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren dat je het apparaat gebruikt. Door de som van die toestellen maak je zelf de inschatting. “Wil je bijvoorbeeld ook de elektrische fiets via de batterij opladen, dan zijn al snel twee panelen vereist”, luidt het.

Wat kost het?

Een kwalitatief zonnepaneel, inclusief montage, laadregelaar, bekabeling en aansluiting aan de installatie van de camper, koop je volgens Ignace Coudron voor een prijs vanaf 750 tot 1.250 euro afhankelijk van de gewenste wattage. Al kan je uiteraard nog verder gaan, afhankelijk van de specifieke noden en verwachtingen.”

Testen met klassieke zonnepanelen op vrachtwagens wezen er eerder op dat trillingen leidden tot kapotte zonnepanelen. “We plaatsen zelf al meer dan een decennium zonnepanelen met campers en caravans, maar hebben daar zelf nog niks van gemerkt. Ik kan enkel aanraden om voor kwaliteit en een montage volgens de regels van de kunst te opteren”, duidt Ignace Coudron.

Naast klassieke zonnepanelen zijn er ook opvouwbare zonnepanelen op de markt. Je kunt ze volledig opvouwen en makkelijk opbergen en hoeft ze dus niet vast op het dak te monteren. Ze zijn geschikt voor mobiel gebruik, bijvoorbeeld bij daktenten of tijdelijke installaties.

“Duurzaam op reis met zonnepanelen op je camper of caravan: bespaar kosten en verminder je ecologische voetafdruk”

Voordelen van zonnepanelen op de camper of caravan:

– Onafhankelijkheid van elektriciteitsnetwerken: met zonnepanelen op de camper of caravan kan je zelfvoorzienend zijn in je energiebehoefte.
– Milieuvriendelijk: zonnepanelen op de camper of caravan maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen en dragen bij aan een duurzame toekomst.
– Kostenbesparend: door het zelf opwekken van energie, kan je besparen op de kosten van het gebruik van elektriciteit op campings of in andere accommodaties.
– Flexibiliteit: met zonnepanelen op de camper of caravan kan je op meer afgelegen plekken verblijven zonder dat je afhankelijk bent van elektriciteit.

Kosten van zonnepanelen op de camper of caravan:

– De prijs van zonnepanelen op de camper of caravan varieert afhankelijk van het aantal panelen en de kwaliteit van de panelen. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs tussen de €500 en €1500.
– Naast de kosten voor de panelen zelf, dien je ook rekening te houden met de kosten voor de omvormer en eventueel extra bekabeling.
– Hoewel de aanschafkosten hoog kunnen zijn, kunnen zonnepanelen op de camper of caravan op de lange termijn kostenbesparend zijn.