Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijzen? “Gelukkig zijn er betere alternatieven”

Het schakelen van zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen is een vrij recente technologie die de energie-industrie op de proef stelt. Met de nieuwe technologie kunnen zonnepanelen worden uitgeschakeld wanneer er een negatieve prijs op elektriciteit staat.

Dit kan een grote stap zijn in de richting van duurzame energie, maar het is ook een riskante zet. Het schakelen van de zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen kan leiden tot verliezen voor de energieproducenten als de prijs daalt onder een bepaald niveau.

Gelukkig zijn er betere alternatieven. In plaats van zonnepanelen uit te schakelen bij negatieve stroomprijzen, kunnen energieproducenten ook gebruik maken van netwerktechnologieën zoals het Smart Grid of het Flexible Grid. Met deze netwerktechnologieën kan de energieproducent controleren hoeveel energie er wordt opgewekt en hoeveel energie er wordt verbruikt.

Deze technologieën kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de energie-industrie minder kwetsbaar is voor schommelingen in de energieprijzen. Het vermogen om de productie van energie te beheersen, zorgt er ook voor dat er minder energie wordt verspild.

Een andere optie is om energieopslagtechnologieën te gebruiken. Met deze technologieën kunnen energieproducenten energie opslaan wanneer de prijs van elektriciteit laag is en deze energie later gebruiken wanneer de prijs van elektriciteit hoger is.

Met deze technologieën kunnen energieproducenten hun energieproductie afstemmen op de vraag en zo beter inspelen op de marktvraag. Deze technologieën kunnen ook helpen om het milieu te beschermen, omdat er minder energie wordt verspild.

Het schakelen van zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen is een interessante technologie, maar er zijn betere alternatieven. De energie-industrie kan gebruik maken van netwerktechnologieën en energieopslagtechnologieën om meer controle te hebben over haar energieproductie. Deze technologieën helpen niet alleen om de energieprijzen stabiel te houden, maar ook om de milieueffecten van energieproductie te verminderen.

: Optimale energie-efficiëntie met zonnepanelen, zelfs bij negatieve stroomprijzen.


Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijzen? “Gelukkig zijn er betere alternatieven”

  • 25.04.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

Energie-experts beschouwen dynamische energiecontracten die de uurprijzen volgen als dé toekomst voor ons energieverbruik. Bij een teveel aan groene stroom duiken die uurprijzen evenwel onder nul en moet je betalen voor de energie die jouw zonnepanelen op het stroomnet zetten. Dat leidde er vorige week toe dat Nederlandse gezinnen hun omvormers uitschakelden. Volgens Dirk Van Evercooren van de sectorfederatie voor hernieuwbare energie ODE bestaan er betere manieren om die situatie op te vangen.

Dynamische energietarieven volgen de prijzen voor stroom per uur. Dat gebeurt aan de hand van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Op basis van die inzichten kan je jouw verbruik richten op momenten met lage energieprijzen en op die manier de energiefactuur terugdringen. Maar wanneer er veel wind en zon is, kan het voorkomen dat de productie van energie hoger ligt dan de vraag. In dat geval krijg je te maken met negatieve stroomprijzen. Op woensdagnamiddag 19 april schommelde de elektriciteitsprijs op de spotmarkt tussen -30 en -50 euro per megawattuur.

Geld opleggen bij stoomproductie

Een negatieve stroomprijs betekent dat huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch contract geld moeten opeggen om hun opgewekte zonne-energie aan het stroomnet te leveren. Dat leidde er volgens Solar Magazine in Nederland toe dat huishoudens met zonnepanelen hun omvormers tijdens de uren met negatieve stroomprijzen tijdelijk uitschakelden, om op die manier niet te hoeven betalen voor de energie die ze op het stroomnet injecteren.

“Voor mensen met een dynamisch contract, zijn de (beperkte) uren met negatieve prijzen door hoge zonneproductie een aandachtspuntje omwille van de negatieve injectievergoeding”, meent Dirk Van Evercooren van sectorfederatie ODE. “Maar zij genieten veel vaker van de voordelen van dat dynamische contract, namelijk in de periodes wanneer de hoge productie van hernieuwbare energie de elektriciteitsprijs drukt. Eigenaars van een dynamisch contract verbruiken op dat moment goedkopere stroom dan bij een klassiek elektriciteitscontract.”

Zelfverbruik en slimme sturing

Volgens Dirk Van Evercooren zijn er voor een gezin met zonnepanelen en een dynamisch contract betere manieren om met negatieve stroomprijzen om te gaan. Hij raadt aan om zoveel mogelijk zelf te verbruiken in zo’n situatie. “Je kan een elektrisch voertuig of andere elektrische toestellen met batterijen laden, een thuisbatterij gebruiken om de stroom te bufferen of de stroom omzetten in warm water met een warmtepompboiler. Ook koeling zal zeker een rol spelen in de toekomst: de nood aan koeling neemt immers toe en overlapt zeer sterk met de periodes van hoge zonnestroomproductie. Het uitschakelen van zonnepanelen is dus echt wel een maatregel die je alleen neemt als alle andere al ingezet zijn.”

De energie-expert verwijst ook naar slimme sturing met behulp van energiemanagementsystemen (EMS) die het zelfverbruik verhogen en de nood wegnemen om zelf met de uurprijzen bezig te zijn. Daarnaast kunnen recentere omvormers op aanvraag en in combinatie met een EMS hun productie terugschroeven.

Dynamische tarieven zorgen voor evenwicht

Enkel Engie biedt vandaag actief een dynamisch tarief aan, terwijl het bij Mega, Eneco en Bolt Energy op aanvraag verkrijgbaar is. Andere leveranciers werken momenteel een oplossing uit. Engie telde anderhalve maand geleden vijfhonderd klanten met een dynamisch contract en ziet dat aantal groeien.

“Eigenlijk zijn die kortstondige periodes van negatieve prijzen een signaal van de markt over een onevenwicht tussen aanbod en vraag”, vult Dirk Van Evercooren aan. “De structurele oplossing ligt dus in het herstel van dat evenwicht. Daarvoor hebben we meer vraagflexibiliteit nodig. Daar gaan de dynamische contracten juist voor zorgen: ze geven een sterke prikkel om meer te verbruiken. Hoe meer dynamische contracten, elektrische voertuigen, warmtepompboilers en (thuis)batterijen, hoe sneller die negatieve prijzen verdwijnen.”

Is een dynamisch tarief nuttig voor jou?

Als je een digitale meter hebt, activeer dan eerst gratis je kwartierwaarden op mijn.fluvius.be. Dan kan je simuleren of een dynamisch tarief voor jou interessant is. “Meestal heb je stuurbare toestellen zoals een EV, warmtepomp(boiler), elektrische boiler of thuisbatterij nodig voor dat interessant is.”

Wat bij een vast of variabel injectietarief?

“Vaste teruglevercontracten hebben nooit een negatief tarief”, besluit Dirk Van Evercooren. “Een variabel teruglevercontract heeft dat wel, maar mogelijk wordt dat uitgemiddeld en is het effect dus ook niet zo sterk voelbaar.”

 

: Optimale energie-efficiëntie met zonnepanelen, zelfs bij negatieve stroomprijzen.

– Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijzen is een manier om energiebedrijven te helpen en tegelijkertijd kosten te besparen.

– Door het uitschakelen van zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen kunnen energiebedrijven geld besparen omdat ze geen energie hoeven te leveren aan hun klanten.

– Omdat de energieprijs soms negatief is, kunnen energiebedrijven hun eigen energie terugkrijgen door zonnepanelen uit te schakelen.

– Dit is echter een kortetermijnoplossing, die niet voor iedereen de beste optie is.

– Gelukkig zijn er betere alternatieven voor energiebedrijven om geld te besparen bij negatieve stroomprijzen, zoals het aanbieden van lagere tarieven of het herinvesteren van de energie in energie-efficiëntieprojecten.