De zomer is in volle gang en dat betekent dat veel mensen hun airconditioning inschakelen om de hitte te bestrijden. Maar wist je dat een airco behoorlijk wat energie kan verbruiken? In dit artikel leggen we uit hoeveel een gemiddelde airco verbruikt en welk type airco het meest energiezuinig is.
Hoeveel verbruikt een airco?
Het energieverbruik van een airco hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de temperatuurinstelling en het type airco. Over het algemeen verbruikt een airco tussen de 500 en 1500 watt per uur. Ter vergelijking: een gemiddelde koelkast verbruikt ongeveer 60 watt per uur.
Als je de airco dagelijks enkele uren gebruikt, kan dit dus flink oplopen in je energierekening. Bovendien zijn airco’s niet bepaald duurzaam en hebben ze een negatieve impact op het milieu.
Welk type airco is het meest energiezuinig?
Als je toch graag een airco wilt gebruiken, kun je het beste kiezen voor een energiezuinige variant. De meest energiezuinige airco’s zijn split airco’s met inverter technologie. Deze airco’s passen de koelcapaciteit automatisch aan op basis van de temperatuur in de ruimte. Hierdoor verbruiken ze minder energie en zijn ze duurzamer dan traditionele airco’s.
Daarnaast zijn er ook mobiele airco’s met energielabel A of A+. Deze airco’s verbruiken minder energie dan hun minder zuinige tegenhangers en hebben vaak extra functies om het energieverbruik te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een timerfunctie, zodat de airco niet onnodig lang aanstaat.
Tot slot kun je ervoor zorgen dat je airco zo efficiënt mogelijk werkt. Zet de airco bijvoorbeeld niet te koud en zorg voor voldoende isolatie in de ruimte. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken en verbruikt hij minder energie.
Conclusie
Een airco verbruikt behoorlijk wat energie, maar er zijn wel manieren om het energieverbruik te verminderen. Kies bijvoorbeeld voor een energiezuinige airco met inverter technologie of een mobiele airco met energielabel A of A+. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je airco zo efficiënt mogelijk werkt door de temperatuur niet te koud in te stellen en te zorgen voor voldoende isolatie in de ruimte. Zo kun je toch genieten van een koele woning zonder al te veel impact op het milieu en je energierekening.
“Hoe kies je een energiezuinige airco en bespaar je op je energierekening?”
- 22.06.2023
- Kurt Deman
-
3 min
De warme temperaturen houden al enkele weken aan. Dat betekent dat het almaar moeilijker wordt om het thuis aangenaam koel te houden. Een airco vormt in dat geval een mogelijk redmiddel. Helaas staat het toestel erom bekend veel stroom op te slorpen. Is die reputatie vandaag nog gerechtvaardigd en welk type kies je het best?
Mobiele airco
Vandaag vind je tal van systemen op de markt. Het goedkoopst qua aankoopprijs zijn de mobiele toestellen die je terugvindt in elke doe-het-zelfzaak en elektronicawinkel. Bij dat type airco hang je in de meeste gevallen een afvoerslang door het raam. Koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht en de koele lucht die overblijft, blaast het toestel de kamer binnen. De warme lucht die het toestel uit de ruimte trekt, gaat via een afvoerslang naar buiten. Naast de lagere aankoopprijs heeft de mobiele airco als voordeel dat het toestel gemakkelijk verplaatsbaar is en eenvoudig te installeren valt. Tot de nadelen behoren het geluid en het lage koelvermogen.
Vaste airco: lucht-luchtwarmtepomp
Een vaste airconditioning is vandaag veelal eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp, waarmee je het huis ook kunt verwarmen. Let wel: de optie om actief te koelen is niet altijd standaard ingebouwd. De werking valt het best te vergelijken met die van een koelkast: het toestel absorbeert de warmte uit de ruimte om die buiten terug af te geven. Een vaste airco werkt efficiënter dan een mobiele versie, kent een gering geluidsniveau en laat een gerichtere koeling toe.
Hoe bepaal je het benodigde vermogen?
Het vermogen hangt in grote mate af van de omvang van de ruimte die je wil koelen en de mate waarin die geïsoleerd is. Om het vermogen te bepalen, vermenigvuldig je de totale te koelen oppervlakte met het nodige aantal watt per vierkante meter om te koelen tot een comfortabele temperatuur. Leverancier Daikin geeft als richtlijn 80 watt per vierkante meter mee bij een nieuwbouw, 100 watt per vierkante meter bij een gerenoveerd gebouw en 125 watt per vierkante meter bij een oud, niet gerenoveerd gebouw.
BTU
Verschillende fabrikanten en winkels drukken de capaciteit van de airco uit in BTU of voluit British Thermal Unit. Om BTU/h om te zetten in watt, deel je het aantal BTU/h door 3,41.
Verbruik mobiele airco
Een mobiele airco met een vermogen van 2.000 watt waarmee je één kamer koelt en die je per jaar 200 uur gebruikt, verbruikt jaarlijks 400 kilowattuur. Bij een mediaanprijs van 34,08 euro per kilowattuur volgens Mijnenergie.be betaal je dus jaarlijks 136,20 euro.
Vaste airco: verbruikskosten gedeeld door 2 tot 3
Een vaste airco, die doorgaans een hoger koelvermogen biedt, is volgens Testaankoop meestal dubbel zo efficiënt en bijgevolg veel energiezuiniger. De verbruiksfactuur kan zelfs tot een derde lager liggen, waardoor de verbruikskosten tegen het einde van de zomer beperkt blijven tot 45,40 à 68,10 euro. Met het goedkoopste energiecontract betaal je nog een tiental euro minder.
“Hoe kies je een energiezuinige airco en bespaar je op je energierekening?”
– Een airco verbruikt veel energie, wat kan leiden tot hoge energiekosten
– Het energieverbruik van een airco hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en de instellingen van de airco
– Er zijn verschillende types airco’s die energiezuiniger zijn dan andere, zoals invertersystemen en split airco’s
– Een invertersysteem past automatisch het vermogen aan de temperatuur aan, wat zorgt voor minder energieverbruik
– Een split airco heeft een aparte binnen- en buitenunit, waardoor het koelsysteem efficiënter werkt en minder energie verbruikt
– Naast het type airco is ook het onderhoud en de installatie van belang voor een energiezuinig gebruik
– Door regelmatig onderhoud en het goed afstellen van de airco kan het energieverbruik verminderd worden
– Het gebruik van een timer of het inschakelen van de airco alleen op momenten dat het echt nodig is, kan ook helpen om energie te besparen.