Gasprijs zakt onder 50 euro: wat betekent dat voor jouw energiefactuur?

De afgelopen tijd hebben we gezien dat de prijs voor aardgas steeds verder is gedaald en deze week heeft de prijs de kaap van 50 euro per megawattuur (MWh) gebroken. Dit betekent dat het goedkoper wordt om gas te gebruiken voor warmte, koken en wassen. Hoewel het goed nieuws lijkt, is het belangrijk om te beseffen dat de lage gasprijzen ook gevolgen kunnen hebben voor je energiefactuur.

Ten eerste bepaalt de gasprijs de variabele kosten voor je energieverbruik. Als de gasprijs daalt, betekent dat dat de kosten voor je gasverbruik ook dalen. Dit kan een gunstig effect hebben op je energiefactuur. Daarnaast bepaalt de gasprijs ook de prijs voor elektriciteit. Elektriciteit wordt namelijk opgewekt door gascentrales, dus als de gasprijs daalt, betekent dat ook dat de prijs van elektriciteit lager wordt.

Ten tweede bepaalt de gasprijs ook de prijs voor duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Als de gasprijs laag is, worden kosten voor duurzame energiebronnen ook lager. Dit betekent dat het aantrekkelijker wordt om voor duurzame energie te kiezen.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat lage gasprijzen ook kunnen resulteren in hogere kosten voor energiebesparing. Als de gasprijs laag is, zullen bedrijven minder geneigd zijn om in energiebesparende technologieën te investeren. Dit betekent dat je wellicht meer geld kwijt bent aan energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van je woning.

Hoewel lage gasprijzen goed nieuws zijn voor je energieverbruik, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat lage gasprijzen ook gevolgen kunnen hebben voor je energiefactuur. Door deze gevolgen in acht te nemen, kun je je energieverbruik nog slimmer en efficiënter maken.

‘Besparen op je energierekening: hoe je profiteert van de verlaagde gasprijs’


Gasprijs zakt onder 50 euro: wat betekent dat voor jouw energiefactuur?

  • 17.02.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De Europese gasprijs duikt onder de kaap van 50 euro per megawattuur. Daarmee bevinden de groothandelsprijzen zich op het laagste peil sinds december 2021. Maar zal je daar ook iets van merken op jouw energiefactuur en hoe lang moet je nog wachten vooraleer dat effect tot uiting komt? Mijnenergie.be schept duidelijkheid.

Producenten en energieleveranciers verhandelen aardgas op de richtinggevende gasbeurs TTF vandaag tegen minder dan 50 euro per megawattuur. Die prijs ligt bijna zeven keer lager dan tijdens de piek van eind augustus 2022. Nu de opslagniveaus hoog blijven en de LNG-aanvoer sterk is uitgebreid, lijken de bekommernissen om bevoorradingstekorten van de baan. Bovendien ebt de vrees voor een barre winter langzaam weg. Dat alles stemt de markten veel gunstiger dan pakweg enkele maanden geleden.

Effect op vaste en variabel tarieven

De meeste gezinnen beschikken vandaag over een contract met een variabel energietarief. De prijs die je betaalt, evolueert in dat geval mee met de groothandelsprijzen. Dat gebeurt – afhankelijk van jouw tariefformule – op maand- of kwartaalbasis. Heb je een vast energiecontact, dan betaal je het hele jaar door eenzelfde vastgelegde prijs en heeft de marktevolutie geen invloed op jouw energiefactuur.

Prijsdaling pas voelbaar bij eindafrekening

Veel consumenten vragen zich af waarom ze niet meteen iets merken van die dalende marktprijzen. De oorzaak valt toe te schrijven aan het type energiecontract. De meeste gezinnen ontvangen een maandelijkse voorschotfactuur en een jaarafrekening. Dat voorschotbedrag blijft het hele jaar door constant, tenzij je het zelf in de klantenzone van je energieleverancier aanpast.

Wie nu een hoog voorschot betaalt en niet ingrijpt, blijft dat dus doen tot het einde van zijn contractduur. De lagere energieprijzen komen in dat geval pas op jouw eindafrekening tot uiting. De energieleverancier betaalt dan het te veel betaalde bedrag terug. Al vraagt de federale overheid de energieleveranciers nu wel om de voorschotfactuur automatisch naar beneden bij te stellen, wanneer dat aangewezen is.

Klanten die bij hun energieleverancier een maandelijkse facturatie hebben aangevraagd, betalen niet langer een voorschot. Zij betalen – naar analogie met het telefoniecontract – maandelijks hun reële verbruiksprijs. Dalen de variabele tarieven, dan betaal je voor die maand meteen ook minder.

Zal die daling zich verderzetten?

Luminus biedt vandaag als enige energieleverancier een vast aardgastarief aan voor het grote publiek. De vraag is of je er goed aan doet om eieren voor je geld te kiezen of dat je toch best speculeert op een verdere daling van de marktprijzen. Professor energiepolitiek Thijs Van de Graaf (UGent) gaf onlangs aan dat hij verwacht dat de prijzen de komende tijd onder controle zullen blijven. Al geeft hij ook aan dat komende winters opnieuw spannend worden.

De groothandelsprijzen zijn vandaag nog altijd drie keer duurder dan begin 2021. Een terugkeer naar die prijsniveaus zit er volgens de professor niet meteen aan te komen. “Russisch pijpleidinggas was het goedkoopste gas dat de Europese markt kon bereiken en dat komt volgens mij nooit meer terug. Tot 2030 keren we niet meer terug naar de gasprijzen van het vorige decennium”, luidt het. (Bron: HLN.be)

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?

Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.

Ja, ik wil minder betalen

‘Besparen op je energierekening: hoe je profiteert van de verlaagde gasprijs’

• De daling van de gasprijs onder de 50 euro betekent dat je meer kunt besparen op je energiefactuur.

• Het verlaagt de kosten van verwarming in huis, waardoor je minder geld hoeft uit te geven aan gasverbruik.

• Je kunt meer geld besparen door energiezuinigere methoden te gebruiken, zoals LED-verlichting, energiezuinige wasmachines en koelkasten.

• Je kunt ook overstappen naar een energieleverancier met lagere tarieven, zoals een groene energieleverancier.

• Je kunt ook kiezen voor een energiezuinigere cv-ketel, waardoor je minder gasverbruik hebt.

• Door energiebesparingen te implementeren kun je een lagere energierekening verwachten.